Origano (Origanum vulgare L.) je veoma sličan majoranu, predstavlja aromatičnu biljku poreklom sa Mediteranskog poluostrva i zapadne Azije. Njegova primena u medicinske svrhe datira još iz antičke Grčke gde se primenjivao kod problema sa želucem, kod opstipacije, usporenog motiliteta creva i kod drugih problema sa digestivnim traktom. Pripada porodici usnatica (Lamiaceae) i osim zbog njegovih lekovitih svojstva veoma često se koristi i u kulinarstvu zbog njegove prepoznatljive arome. Ulje origana poseduje lekovita svojstva i snažnu antibakterijsku aktivnost, primenjuje se u kozmetologiji i farmaceutskoj industriji.

Glavne karakteristike origana su:

  • Visok sadržaj antioksidansa
  • Antifungalna aktivnost
  • Antivirotik
  • Analgetska svojstva
  • Diuretik
  • Antiseptik
  • Olakšava digestivne tegobe
  • Antibakterijska svojstva

origano

Uticaj origana na zdravlje

Origano se u ishrani primenjuje u relativno malim količinama, zbog toga kao i većina drugih začina ne može ispoljiti svoj maksimalni lekoviti potencijal.  Ali kontunuirana primena origana u malim količinama omogućava unos dovoljne količine jedinjenja sa antioksidativnom aktivnošću, dosta minerala i vitamina i fitonutrijenata. Origano je tonik, karminativ, stimuliše motilitet creva, ali u velikim količinama može ubrzati rad srca. U tradicionalnoj medicini često se primenjuje kao infuz ili etarsko ulje. Poseduje analgetička svojstva što znači da efikasno utiče na smanjenje bola, poseduje antibakterijska i antiseptična svojstva.

Svojom antioksidantnom aktivnošću sprečava nastanak oštećenja uzrokovanih dejstvom slobodnih radikala. Slobodni radikali su veoma reaktivna jedinjenja sa nesparenim elektronom, oni stupaju u reakciju sa velikim brojem endogenih molekula i na taj način učestvuju u razvoju mnogih bolesti današnjice uključujući oboljenja kardiovaskularnog sistema, bolesti centralnog nervnog sistema i druge bolesti povezane sa starošću.

Osim toga, origano poseduje i antiinflamatornu (protivupalnu) aktivnost, na taj način smanjuje akutnu ili hroničnu inflamaciju naročito disajnih puteva. Kao infuz ili kao sredstvo za inhalaciju listovi origana povećavaju protok vazduha kroz disajne puteve i olakšavaju respiraciju i simptome prehlade ili gripa.

Origano umanjuje probleme sa varenjem, olakšava tranzit hrane kroz creva i stimuliše stvaranje digestivnih sokova i na taj način omogućava razlaganje hrane i potpunu digestiju i apsorpciju. Smanjuje stvaranje gasova i sprečava nastanak opstipacije, kod određenog broja osoba origano povećava apetit.

Origano je dobar izvor vitamina E. Jednog od jedinjenja sa najjačom antioksidativnom aktivnošću. Ovaj vitamin je lipofilan i sprečava oštećenje ćelijske membrane, posebno kod crvenih krvnih ćelija – eritrocita i belih krvnih ćelija – leukocita(ćelije imunog sistema).

Ova lekovita biljka sadrži i dosta kalcijuma, minerala koji je najzastupljeniji u našem organizmu. Soli kalcijuma čine najveći deo mase kosti. Na taj način origano povećava čvrstinu i formiranje kostiju, čuva zube i sprečava njihovo oštećenje. Takođe, kalcijum učestvuje u procesu zgrušavanja krvi, utiče na regulaciju krvnog pritiska i kontraktilnost mišića (uključujući i srce).

mladost origano

Potencijalni neželjeni efekti origana

Origano sadrži vitamin K u velikoj količini. Ovaj vitamin učestvuje u procesu koagulacije krvi, osim što se unosi hranom, on može biti sintetisan od strane bakterija u crevima. Vitamin K učestvuje u procesu sinteze proteina koji imaju ključnu ulogu u koagulaciji (ostvaruju stimulativnu i inhibitornu ulogu u procesu koagulacije). Osobe koje u svojoj terapiji primenjuju lek varfarin ili druge antikoagulasne trebaju biti oprezne pri dodatku origana u ishranu. Raznovrsna ishrana se preporučuje svima i unos umerenih količina origana kao i drugog zelenog povrća i voća ne mora predstavljati problem.

Istorija origana i njegova primena u kulinarstvu

Origano ima specifičnu aromu i blago gorak ukus zahvaljujući fenolnim jedinjenjima u njegovom sastavu, u zavisnosti od varijeteta origana njegov ukus i aroma može dosta varirati, od blagih aroma do izraženo jakih. Origano se od davnina najviše primenjivao u Italijanskoj i Grčkoj kuhinji, danas se zbog njegovih karakteristika primenjuje i kod velikog broja drugih kuhinja. Koristi se kao dodatak raznim sosevima, salatama, ribi, svinjskom mesu kao i nezaobilazan dodatak pici i pasti. Ono što trebate znati jeste da se njegova aroma značajno smanjuje na visokoj temperaturi, kao dodatak se primenjuje isključivo u suvom obliku jer svež oblik gubi svoju lekovitost i aromatičnost i trebao bi se dodavati nakon pečenja.

U antičkoj Grčkoj i u rimskom carstvu origano je bio simbol radosti. Koristio se kod raznih svečanosti i za njega se verovalo da donosi mir, sreću i blagostanje. Ime origano dobio je u trinaestom veku, u prevodu sa latinskog znači “Radost planina”.

[mc4wp_form id=“13485″]