Instant kafa se zbog brze i lake pripreme danas koristi u celom svetu. Kuvanje dobre domaće kafe zahteva veliki utrošak vremena ljudima koji su uvek u žurbi, uz to zahteva i malo znanja i iskustva. Upravo zbog tih ljudi osmišljena je kafa koja se sprema za par sekundi i koja se veoma lako priprema. Reč je o tzv. instant kafi. Način pripreme instant kafe je sledeći, sadržaj iz kesice se jednostavno prebaci u šoljicu, nakon toga se uz mešanje kašičicom prelije zagrejanom vodom na oko 70 – 80 stepeni celzijusovih i kao čarolijom se dobije dobro poznati napitak kog istinski ljubitelji kafe nazivaju „prava lažna kafa”. Svoj vrhunac popularnosti dostigla je 70-tih godina prošlog veka kada se gotovo trećina pečene kafe koristila za proizvodnju instant kafe. Danas se oko 15 % pečene kafe odgovarajućim proizvodnim procesima prevodi u proizvod koji se koristi za kratkotrajnu pripremu toplog napitka koji omogućava okrepljenje, povećava pažnju i budnost.

vanila cappucino mladost

Istorija nastanka instant kafe

 

Još 1771. godine britanci su izumeli proizvod koji je bio sličan današnjoj instant kafi, taj proizvod bio je patentiran od strane Britanske vlade. Nakon toga prva Američka instant kafa nastala je 1853. godine za vreme građanskog rata, kada se u obliku „kolača“ davala vojnicima za povećanje budnosti, pažnje, koncetracije i raspoloženja .

1901. godine japanski hemičar Dr. Sartori Kato je prvi uspeo da razvije metod dobijanja stabilne lako rastvorne kafe u prahu. Naime, on je na Univerzitetu u Čikagu uspeo da razvije proces za dobijanje instant čaja koji je kasnije primenio za dobijanje instant kafe u čemu je srećom po čovečanstvo imao dosta uspeha. 1903. godine Sartori je patentirao ovaj proces dobijanja kafe. Proces je imao određene nedostatke kao što su dobijanje kafe bez arome što se mnogima nije sviđalo.

3 u 1 kafa mladost

Oko 1910. godine prelazi se na masovnu proizvodnju instant kafe. Sve do Prvog svetskog rata kada se gotovo nije mogla naći u slobodnoj prodaji jer je američka vojska otkupila ogromne rezerve kafe od Brazila kako bi svojim vojnicima obezbedila doboljne količine ovog napitka.

Jedan od problema sa dotadašnjim procesom proizvodnje jeste gubitak aromatičnih jedinjenja iz kafe što je značajno uticalo na njen ukus i miris.

Već 1938. godine počela je prodaja ove vrste instant kafe koja je u sebi sadržala aromatična jedinjenja i koja se veoma malo razlikovala od crne kafe. Veoma brzo tokom Drugog svetskog rata njena upotreba značajno je porasla među vojnicima. Proces se zasnivao na sušenju jednakih količina kafe i ugljenih hidrata.

1954. godine razvijen je proces koji se zasnivao isključivo na upotrebi kafe bez upotrebe stabilizatora procesa za koji su ranije primenjivani ugljeni hidrati

2 u 1 instant kafa

1960. godine primenom novih procesa poboljšan je izgled dobijene instant kafe. Procesom aglomeracije dolazi do ukrupljavanja čestica kafe.  Aglomeracija se zasniva na brzom kretanju čestica kafe koje nošene strujom vazduha uz dodatak pomoćnih supstanci postaju granule. Ovaj proces se obavljao na povišenoj temperaturi što je moglo rezultovati gubitkom ukusa instant kafe. Nakon toga razvijen je još inovativniji postupak hladnog sušenja kojim se proizvodila kafa visokog kvaliteta i još boljih organoleptičkih karakteristika. Taj proces se i danas primenjuje.

Ono što je karakteristično za kafu u granulama jeste da se tokom procesa proizvodnje odvijaju određeni hemijski procesi koji mogu uticati na povećanje količine kofeina koja može biti i dvostruko veća nego u običnoj kafi, osim toga,  povećava se i količina minerala za oko 10 %.

Današnja industrija kafe primenom modernih tehnologija nudi veliki izbor instant napitaka od kafe sa velikim brojem različitih aroma koje možete birati po svojoj volji.