Poreklo reči puding

Reč puding potiče od engleske reči pudding, derivativom francuske reči boudin, čiji koren potiče od latinske reči botellus, što znači „mala kobasica”, a odnosi se na obloženo meso koje se koristilo u srednjovekovnim evropskim pudinzima. Tako da u suštini, najstariji pudinzi jesu bili kobasice i predstavljaju britanski izum, nastao od kobasica koje su Rimljani doneli u zemlju u prvom veku pre nove ere. Od originalnog pudinga je nastalo mnogo različitih verzija, kako slatkih, tako i slanih, koje su vaoma popularne u Velikoj Britaniji, gde se smatraju kulinarskim specijalitetima.

mladost puding vanila

Autentični puding

Autentični puding je zaslađena mlečna ili kremasta mešavina koja se zgušnjava želatinizovanim skrobom, obično kukuruznim skrobom ili brašnom, a zatim kuva u loncu na šporetu. Ova klasična poslastica može se pohvaliti velikom raznovrsnošću kao dezertom, jer se može uklopiti u različita jela. Da li ga uklopiti u neko jelo ili jednostavno pojesti predstavlja najteži izbor. Najprepoznativljiji ukusi su vanila i čokolada, ali u svetu se koriste razni drugačiji, alternativniji ukusi poput bundeve ili mokaćina.

mladost puding jagoda

Šta razlikuje puding od krema?

Krem je bliski rođak pudinga i obično se pravi od jaja, šećera i mleka i ili se peče ili meša uz pomoć blagog zagrevanja. Dok većina recepata za krem i puding obično zahteva jaja, glavna razlika je u tome što se za zgušnjavanje pudinga kosristi skrob, dok je sredstvo za zgušnjavanje krema samo jaje (ili žumance u većini slučajeva). Tekstura krema je takođe čvršća od pudinga. Kao i puding, krem se može preneti u druga jela, posuti bobicama ili jesti samostalno. Međutim, njegova velika upotreba je kao dezert u restoranima u različitim jelima, kao što je na primer creme brulee.

mladost puding cokolada

Puding iz kesice

Ništa nije lakše za pravljenje u kuhinji od pudinga iz kesice. Sve što bi trebalo da uradite je da istresete ovu instant puding mešavinu u posudu, pomešate sa šećerom i malo mleka, a zatim dodate provrelo mleko i mešati na vatri dok se ne zgusne. I to je to, puding je gotov! Ništa nije loše oko ovakvo spremljenog dezerta. Ponekad ljudi jednostavno žele poslasticu koja je ukusna uz minimalan utrošak napor. Ali šta se tačno nalazi u kesici pudinga?

Da bismo razumeli šta se nalazi u kesici pudinga, prvo treba da shvatimo koji sastojci ulaze u puding kada ga pravimo od nule. Kao što smo naglasili, pudinzi su slični kremovima, ali pudinzi su zgusnuti kukuruznim skrobom umesto jaja. Dakle, sve što nam je potrebno da napravimo puding od čokolade bez kutije instant mešavine za puding je mleko, šećer, kukuruzni skrob, puter, kakao u prahu i čokolada u prahu. Sastojci kao što su čokolada u prahu, šećer i kakao u prahu su sami po sebi razumljivi jer ovi sastojci daju pudingu njegov ukus i njegovu slatkoću. Kukuruzni skrob je tu da zgusne smešu i pomaže da se tečnosti zgrči u puding koji znamo i volimo. Od ostalih sastojaka kojji se mogu naći u kesici pudinga, najčešće ulaze različite prehrambene boje, koje pudingu daju prepoznatljiv i privlačan izgled koji budi apetit u uživaocima ovog slatkog jela.