Šlag

Šlag (od nemačkog glagola schlagen – udariti) predstavlja namirnicu koja se dobija udaranjem (mešanjem) šlag kreme dok ne postane lagana i vazdušasta. Može se mešati raznim priborom, počev od najlakših do najtežih miksera, pa do mutilice ili villjuške. Šlag je često zaslađen, obično sećerom, koji se lako rastvara u kremu i ne ostavlja zrnastu teksturu, a ponekad se obogaćuje i vanilom. Onaj šlag koji je začinjen vanilom, često se naziva Šantili kremom. To je veoma bogat, penast, mlečni proizvod koji dodaje puno ukusa širokom spektru hrane i pića, kao što su glazura za kolače, namaz za „slatke sendviče” i kolače ili preliv za vruću čokoladu i druge slatke napitke.

mladost slag krem

 

Nastanak šlaga

Otkriće šlaga će najverovatnije ostati misterija jer je proces pripreme dovoljno jednostavan da bi se slučajno mogao otkriti mnogo puta na različitim mestima. Jedan od mogućih scenarija je da je neko u hladnoj klimi pravio maslac, ali je u žurbi, mešao pavlaku umesto da je mućka. Uobičajena narodna priča govori o brzoj vožnji konja sa pola napunjenom posudom pavlake. Prva poznata referenca spominje se u 16. veku u receptima koji su napisali Kristiforo di Mezibunjo 1549. u Ferari, papin kuvar Bartolomeo Skapi 1570. u Rimu i Lanselot de Kasto 1604. u Liježu. Termin koji se isprva koristio za ovu namirnicu je bio „mlečni sneg”. Dodavanje šećera se danas uzima zdravo za gotovo, ali su dodavani mnogi drugi ukusi tokom godina, gde je najčešća vanila, a ostale popularne arome su likeri i narandža.

mladost slag pena

Jedinstventost šlaga

slag

Najviše od svega što šlag kao namirnicu razlikuje od ostalih je njegova jedinstvena tekstura. Kada se šlag nekim predmetom povuče na gore, on formira meke, lagane vrhove koji su viši od mnogih drugih koje prave različiti mlečni proizvodi. To je zato što se šlag pravi sa teškim kremom, koji ima veći sadržaj maslaca (najmanje 30%). Znači, kada se šlag krema, intenzivno meša, vazduh se ubacuje u tečnost i zahvaljujući visokom sadržaju masti, formira se stabilna masa mehurića. U osnovi je to da masnoća u kremu formira male vazdušne džepove u celoj mešavini i svojom težinom ih održava stabilnim. Svaki vazdušni džep je okružen tankim slojem vode sa proteinima i drugim supstancama rastvorenim u njemu. Ukupno, volumen šlaga je dvostruko veći od kreme koja se koristi da bi se napravila, a sve zbog brojnih, sitnih mehurića vazduha. Upotreba proizvoda sa manjim sadržajem masti kao što je krem sa niskim sadržajem masti uzrokuje da hrana ili, tačnije, piće bude tanko i vodenasto ili nestabilna. Na primer, punomasno mleko može stvoriti penu kada se meša, ali se ona ne zadržava tako dugo i formirana je tako da ne može stvoriti jake vrhove kada se povuče jer je sadržaj masti u njoj umnogome manji.

Šlag u kesici

Šlag u kesici se pravi od svežeg mleka koje je pasterizovano, prilagođeno standardizovanom sadržaju masti, koncentrovano i osušeno. Sadržaj masti koji je dostupan u šlagu u kesici varira u rasponu od 42% do 60% masti. Uglavnom se koristi u prehrambenoj industriji za pripremu pečenih proizvoda, čokolade, sladoleda i ostalih dezerata.