Kafa

Kafa je postala poznato piće širom sveta kao svestrano piće koje je savršeno za jutro, za razgovore i za upoznavanje novih prijatelja. Tokom svog života, ljudi otkrivaju različite načine da uživaju u svežoj kafi, konzmirajući različite vrste ovog napitka počev od instant kafe do kompleksnih, zanatskih kombinacija kafe i mleka. Što se tiče kafenih napitaka mogućnosti su blizu beskonačnosti, a cappuccino  zapravo predstavlja jednu od omiljenih vrsta kafe širom sveta.

Među najpoznatijim dosadašnjim kombinacijama sa kafom, kremasta tekstura penušavog mleka i jak gorak udarac čvrste kafe su oduvek bili poželjni. Da, jednostavan cappuccino je danas poznat kao najbolji jutarnji napitak za one koji više vole jak ukus kafe koji je donekle ublažen sa nežnim dodirom mleka.

Šta je cappuccino?

Cappuccino je kafeni napitak koji se priprema sa toplim mlekom, kafom i penom prokuvalog mleka koja pravi debeli sloj. Poslužuje se u čašici sa ručkom od 150 do 180 ml. Ima bogatu teksturu i jak ukus kafe, dok se neretko u cappuccino dodaje šećer radi adaptacije ukusa. Italijanski cappuccino se pravi pomoću mašine koja sadrži pečena zrna kafe gde se ona nanose na mali disk. Zatim, topla voda pod pritiskom prolazi kroz ovaj disk, tečnost se pušta kroz filter koji propušta samo rastvor, dok zrna ostaju zadržana. Dobijena tečnost poznata kao espresso se zatim meša sa proključalim, penastim mlekom.

mega cappuccino

Cappuccino – istorija

Ispijanje kafe u Evropi je prvobitno bilo zasnovano na tradicionalnom otomanskom stilu pripreme. Zrna kafe su se ubacivala u vodu i stavljala na vatru do ključanja, a ponekad je dodavan i šećer. Ovaj metod je je sličan današnjoj pripremi turske kafe.

Krajem 1700-ih, Britanci i Francuzi su počeli da filtriraju kafu iz zrna. Postepeno, filtrirana  kafa postala je popularnija od kuvane kafe. U to vreme je otprilike i nastao termin cappuccino, iako se nije koristio za opisivanje pića kakvog ga danas poznajemo.

Kapucineri predstavljaju franjevački red monaha. Ovaj red je osnovan u 16. veku u Italiji. Monasi kapucineri su bili poznati po svom misionarskom radu među siromašnima, kao i njihovoj posvećenosti ekstremnoj strogosti, siromaštvu i jednostavnosti. Kapucineri su takođe bili poznati po svojoj jednostavnoj braon haljini koja uključuje dugu, istaknutu kapuljaču koja visi na leđima. Italijanska reč za ovu karakterističnu kapuljaču, cappuccio, dovela je do italijanskog naziva ovog reda i kada je piće cappuccino prvi put predstavljeno u Italiji, nazvano je po fratrima kapucinerima jer je boja koju daje espresso pomešan s penastim mlekom slična boji kapucinske haljine.

mlaodst cappucino vanila

Instant cappuccino

Instant cappuccino se pravi mešanjem instant kafe, dodavanjem kakao praha i šećera i prelivanjem penušavim prokuvanim mlekom. Instant ili rastvorljiva kafa se pravi sušenjem pečenog i mlevenog zrna kafe. Kao i druge sorte kafe, sadrži kofein, prirodnu biljnu supstancu koja može dati energiju i stimulisati ljudski organizam. Sadržaj kofeina zavisi od količine i vrste instant kafe koja se koristi, a sadržaj kofeina koju može imati instant kafa ili cappucciono može da varira u zavisnosti od porekla i mešavine zrna kafe. Dodatkom mrvica čokolade i kakao praška u cappuccino se unosi dodatna količina kofeina, doduše u malom broju, zanemarljivom u odnosu na onu koja potiče iz same kafe.

mladost cappucino choco

Main Blog image credit to: Coffee Geek – Starbucks Decaf