Čaj predstavlja jedan od najčešće konzumiranih napitaka u celom svetu gde zauzima drugo mesto, odmah posle vode, a godišnje se uzgaja više od tri miliona tona čaja za potrošače širom celog sveta.

Biljka čaja je zimzeleni žbun visine 1,8 metra od koga se dobijaju kako zeleni, tako i crni, žuti i beli čaj. Listovi ove biljke su ovalni i zašiljeni na vrhu, dužine 5 – 10 cm. Oni se obično zajedno sa pupoljcima koriste za proizvodnju čajeva u kojim uživamo. Ukus i izgled čaja najviše zavise od načina obrade i dužine vremena tokom kojeg se lišće ostavlja na žbunu pre berbe. Cvetovi sa 5 latica su beli i mirisni, prečnika oko 4 cm. Biljka čaja može da živi između 30 i 50 godina.

Zeleni čaj – istorija

Još pre oko 4000 godina, stanovnici Kine su uzgajali i koristili zeleni čaj iz medicinskih razloga. U stvari, Kinezi su verovali da konzumiranje zelenog čaja poboljšava osećaj opšteg blagostanja kao i da sprečava bolesti.

Tokom vremena, a pogotovo već u dvadesetom i krajem devetnaestog veka, zeleni čaj se proširio na zapad i postao popularan i u ovom delu sveta. Ovaj ukus je ubrzo bio prihvaćen i cenjen kao napitak za uživanje, a i za održavanje zdavlja. Zapravo, početak zelenog čaja u Evropi se vezuje za šesnaesti vek kada su se prvi put pojavili trgovci u zemljama Azije. Mornari i nautičari su bili ti koji su zainteresovali trgovce iz ovog vremena koji su dalje distribuirali čaj među tadašnjom elitom.

zeleni caj

Zeleni čaj – zdravstvene beneficije

Zeleni čaj je mnogo više od običnog pića i on se može smatrati pravom prirodnom medicinom. Stanovnici Japana su toga svesni i koriste ga već vekovima zbog njegovih zdravstvenih svojstava, koja su tokom godina dobila sve veću potvrdu od nauke.

Antioksidanti i antiejdžing efekti

Bogatstvo antioksidanata u zelenom čaju je praktično jedinstveno. Posebno se ističu polifenoli, kao što su epigalokatehin galat, epikatehin galat i flavonoidi.

 

Kao što je poznato, antioksidansi se bore protiv preranog starenja, štiteći telo čak i na nivou kože. Nije slučajno što stanovnici Okinave, u Japanu, tako dugo žive jer između ostalog, oni konzumiraju mnogo zelenog čaja.

zeleni caj

Antibakterijska i antiviralna svojstva

Antibakterijska svojstva su naročito posledica epigalokatehin galata, za koga smo rekli da je takođe i jedan od glavnih antioksidanata zelenog čaja. Uz to, zeleni čaj sadrži i fluoride, što ga čini pogodnim za sprečavanje karijesa i zubnog plaka.

Antivirusna aktivnost se pripisuje katehinima (drugim antioksidantima) i teaninu. Sve u svemu, ovo piće je u stanju da ojača imuni sistem.

Efekti na telesnu težinu

Još jedna upotreba zelenog čaja je kod osoba koje žele da smršaju. U stvari, ovo piće sadrže kombinaciju metilksantinskih alkaloida kofeina, teofilina i teobromina, koji blagotvorno utiču na funkcionisanje metabolzma. U suštini, ovi alkaloidi s jedne strane povećavaju eliminaciju masti iz organizma, dok sa druge strane smanjuju i kontrolišu apsorpciju šećera.

Stimulatorno dejstvo

Kao što smo rekli, zeleni čaj sadrži kofein, alkaloid sa poznatim efektima na nervni sistem. Lišće čaja sadrži skoro duplo više kofeina od zrna kafe, ali se pripremom ovog napitka doza smanjuje. Zbog kofeina, zeleni čaj ima stimulativan efekat, smanjujući osećaj umora, a povećavajući izdržljivost, pomagajući vam da budete budniji i usredsređeniji.

Zdravstvene pogodnosti zelenog čaja po žene

Detoks dejstvo zelenog čaja pogoduje eliminaciji tečnosti stimulisanjem diureze. Na taj način se lakše uklanjaju toksini mobilisani mastima. Zeleni čaj je posebno preoporučljiv za žene jer smanjjuje zadržavanje vode, bori se protiv celulita i pomaže kod infekcija urinarnog trakta kao što je cistitis. Takođe, jedna šolja zelenog čaja dnevno povećava gustinu kostiju kod žena u menopauzi, što znači da zeleni čaj ima i jako remineralizujuće dejstvo, važno za kosti i zube.