Šta je šećer u prahu?

Šečer u prahu je upravo ono što samo njegovo ime kaže, tj šećer koji je tako fino usitnjen da je postao prah. Uglavnom se meša sa malom količinom kukuruznog skroba, silicijum-dioksida ili nekog drugog sredstva protiv zgrudnjavanja koje sprečava da se sitne čestice šećera spoje u krupnije grupe.

Najčešća upotreba

Najčešće se koristi za dobijanje tankog belog praškastog sloja za dekoraciju na pekarskim proizvodima ili se inkorporira u druge sastojke kao što su mleko, puter, premazi i glazure za kolače.

Šećer u prahu se može koristiti kao barijera koja sprečava da se kremasti filovi potpuno apsorbuju u okolne namirnice. Na primer, posipanje korpica za kolače šečerom u prahu će sprečiti razmekšavanje njihovih korica kremastim filom. Korice za pite i slojeviti kolači su još dva dodatna primera gde dodavanje šećera u prahu pomaže u zaštiti apsorpcije fila.

secer u prahu

Istorija šećera u prahu

Kulinarski istoričari su došli do zaključka da se šećer u prahu koristi za spremanje evropskih poslastica još od 18. veka. ali tek u Viktorijanskom dobu on postaje dostupan širem potrošaču. Pre tog perioda, šećer je morao da se transportuje u glavama šećera, koje su se veoma razlikovale u stepenu njihove prefinjenosti. Da bi taj šećer bio upotrebljiv, potrošač je morao da razbija glave šećera, a zatim melje dobijene granule u sitne mrvice. Razbijanje je moglo da se vrši pomoću kuhinjskog čekića ili noža, ali postojao je i specijalan instrument nalik na makaze za ovu namenu.

Da bi se od toga napravio šećer u prahu, kuvari su morali da melju mrvice do fine konzistencije koristeći avan i tučak ili mlin za začine, nakon čega bi vršili prosejavanje kako bi odvojili veće komade i zadržali samo najfinija zrna.

Tehnološki napredak civilizacije u 19. veku je učinio ovu namirnicu pristupačnijom većoj masi ljudi, tako da nije čudno to što su se glazure pojavile u ovo vreme.

Ukus šećera u prahu

Šećer u prahu može da sadrži malo kukuruznog skroba ili silicijum-dioksida, ali oni ne utiču na ukus šećera jer pored toga, on se sastoji isključivo od belog rafinisanog šećera, što znači da je slatkoća njegov jedini ukus. Šećer u prahu može biti slađi od običnog šećera jednostavno zbog veličine zrna. Manja zrna sa sobom nose veću površinu, a povećana površina znači da će se šećer brže rastvarati, čak i bez zagrevanja, a njegov ukus ćete osetiti ranije nego što biste osetili ukus regularnog belog šećera.

Zdravstvene prednosti šećera u prahu

Šećer je jednostavan ugljeni hidrat i odličan je izvor energije. Ima veoma visok kalorijski sadržaj, što znači da vam daje gorivo koje vam je potrebno za izvođenje fizičke aktivnosti.

Ne sadrži masti i holesterol. Doduše, preterano konzumiranje šećera u prahu može dovesti do toga da vaše telo pretvori višak energije u masno tkivo. Šećer u prahu ne sardži holesterol jer nije životinjski proizvod.

Potrebno je nagovestiti da šećer u prahu nema nikakvih koristi kada se radi o lečenju ili prevenciji bilo koje bolesti ili zdravstvenog stanja, ali ne bi trebalo da bude štetan ako se konzumira u umerenim količinama.