Kopriva

Kopriva, (Urtica dioica) je zeljasta, višegodišnja biljka iz porodice Urticaceae. Ona raste do 2 metra u visinu, a najpoznatija je po svojim nazubljenim, zelenim listovima, koji rastu naizmenično duž stabljike. Ti listovi su prekriveni brojnim, sitnim dlačicama koje u dodiru sa kožom izazivaju osećaj peckanja. Kopriva raste širom celog sveta, ali je posebno uobičajena u Evropi, Severnoj Americi, Severnoj Africi i nekim delovima Azije. Lako se razmnožava formirajući guste kolonije uz pomoć svojih žutih rizoma. Ova biljka je popularna u biljnoj medicini, a mlado lišće se može kuvati i jesti na način kao i zelje ili blitva. Osim toga, kopriva se koristi kao izvor biljne tkanine za tekstil, a ponekad i kozmetiku.

Istorija koprive

Postoje izveštaji o upotrebi preparata na bazi koprive još iz drevnog Egipta, gde su se oni koristili za ublažavanje tegoba kod artritisa i bola u leđima. Standardni tretman bičevanja svežom biljkom koprive, poznat kao urtifikacija, bio je propisivan za lečenje bolesti kao što su hronični reumatizam, letargija, koma, paraliza, pa čak i tifus i kolera. Ova praksa urtifikacije je korišćena kod mnogih kultura, a koristi se već hiljadama godina. Poznato je da su rimski vojnici donosili sopstvenu koprivu na britanska ostrva kako bi tretirali svoje umorne i bolne noge pri dugim marševima u hladnoj i vlažnoj klimi, stimulišući svoju cirkulaciju. Dokumentacija ili usmeni prenos znanja o korištenju koprive na ovaj način pronađeni su među Indijancima Ekvadora, starim Rimljanima, kanadskim i američkim plemenima.

Nutritivne vrednosti koprive

Kopriva sadrži više vitamina C od pomorandže, više gvožđa od spanaća, više kalcijuma od mleka i više silicijuma od kelja. Bogata je i manganom, cinkom, selenom, magnezijumom, kalijumom, vitaminom A, E, K, B, kao i hlorofilom i aminokiselinama. Tradicionalno se koristi za poboljšanje otpornosti, vitalnosti, pamćenja, seksualnog nagona i za ublažavanje bola kod zglobova i respiratornih problema.

Čaj od koprive

Čaj od koprive je ukusan i zdrav napitak koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, olakšavanju bola i stanja upale, dok takođe smanjuje i krvni pritisak, šećer u krvi i holesterol. Pored toga, pruža olakšanje kod urinarnih problema, ublažava alergiju, osip i giht i poboljšava zdravlje kože, kose i kostiju. Čaj je detoks napitak koji pomaže u smanjenju alergijskog kijanja, jača imuni sistem, štiti srce i u izmedju ostalog optimizuje probavu.

mladost caj kopriva

Šta je čaj od koprive

Čaj od koprive je biljni infuz od listova koprive ili korena. U zdravstvene svrhe se koristi već stotinama godina, pri čemu su rane civilizacije od davnina koristile koprivu za tretiranje istih bolesti za koje se ona koristi i danas. Lekovite osobine kopriva posebno su se cenile u ruralnim i siromašnim područjima zbog njihove lake dostupnosti.

Konzumira se takođe i u kombinaciji sa drugim biljkama i začinima. Za dodatnu aromu i zdravstvene beneficije, čaj od koprive se može kuvati sa listovima maline ili matičnjaka. Takođe, ako ga imate u izobilju, možete koristiti i sveže lišće koprive. Sakupljanje svežeg lišća koprive može biti problematično, a konzumiranje kupovnog čaja od koprive pruža iste zdravstvene beneficije kao i konzumiranje svežeg lišća koprive.